22
05/2010
1

Teszt- Alan Wake

2005 óta készül, s ez alatt az 5 év alatt sok dolog változott a játékban. A készítők nyílt, szabadon bejárható területet terveztek, ezzel telt el több év, végül belátták, hogy így nem tudják elmesélni a történetet és a feszültség sem lesz meg mint egy jó thrillerben. Maradt tehát a lineáris játékmenet.

Alan a híres horrorregények írója vakációra viszi feleségét Bright Falls kis városkájába. Sajnos a dolgok nem épp úgy alakulnak, ahogy a szerelmes pár eltervezte. Feleségét elrabolják, Alan egy olyan könyv lapját találja meg, amit még meg sem írt.
Általában a legtöbb horror/thriller film sötétben játszódik, hogy a nézők féljenek. A játékban is naplemenetele után fognak zajlani az események, de most már nem csak azért, hogy a játékost kiugrasszák a bugyijából. Nem, itt az ellenfeleink a sötétségből nyerik az erejüket, egyetlen gyenge pontjuk a fény. Alan elengedhetetlen fegyvere tehát az elemlámpa. Sok mindenre jó ez a kis szerkentyű: segít lesebezni az ellenséget, látunk vele a sötétben, illetve néhány falra vagy kőre rávilágítva UV festékkel nyilak-jelek vannak rajzolva, követve azokat pedig hasznos dolgokat szedhetünk fel. Habár a játék lineáris, a terület még így is elég nagy ahhoz, hogy felkutassunk pár rejtett tárgyat. A kávés termoszok jópofák, ezeket lesz a legegyszerűbb megtalálni, mivel már a távolból láthatjuk, ahogy villognak. Könnyű őket felfedezni, mégis sok időt fog elvenni a játékmenetből, a több mint 200 db bizony hosszú órákra le fog kötni. Termoszok mellett ott van a már leírt elrejtett tárgyak amit a játék cheat-ekenek nevez. Ezeken a helyeken legtöbbször igen hasznos tárgyakat vehetünk fel. A legfontosabb ilyen keresgélni valót azonban a „meg nem írt novella” lapjai jelentik. Ebből is rengeteg van, amit első végigjátszásra meg sem találhat az ember, külön van elszórva a legnehezebb fokozatban pár darab. Felszedve őket Alan elolvassa nekünk, ezek a lapok pedig segítenek megértetni velünk a zseniális történetet. Lőhetünk le egymásra állított sörös dobozokat is, ez inkább aranyos, mintsem hasznos. És végül a kedvenceim a TV-k és a rádiók. A fejlesztők saját maguk csinálták meg a tv-s adásokat, ami Night Spring című sorozatot mutat be igencsak érdekes eseményt mesélve el nekünk. A rádióban pedig emberek beszélgetéseit hallgathatjuk. Azt hiszem nem lövök le nagy poént ha elmondom: egyszer az egyik adásban egy férfi elvesztette kutyáját és kétségbeesetten keresi őt. Alan fog a kutyussal találkozni, de tulajdonképpen nem érdekli őt túlságosan, van neki nagyobb gondja is.

Az irányítás eleinte kissé fura volt, de meg lehet szokni. A gyilkosok ugyebár a fényt nem kedvelik, így ha a lámpánkkal ráfókuszálunk, szinte teljesen mozgásképtelenné tehetjük őket az LT segítségével. De vigyázzunk, a lámpánk ereje sem végleges, eleme bármikor kifogyhat, így a lőszerek mellett még azokat is gyűjtögetni kell. Tehát ha lebénítottuk támadónkat akkor ideje használni a kis revolverünket az RT-vel, ami mindig a nagy csaták közepedte fogy ki. Újratölteni az X-el lehet, ha gyorsan nyomogatjuk, akkor gyorsabban tölti. Ha látjuk, hogy ellenfelünk épp a baltájával suhint felénk, még nincs veszve semmi, ugyanis Alan ki tud téri a támadások elől az LB-vel. Ha csak pár centi hiányzott a gyilkos baltája és a mi arcunk között, akkor az idő lelassul, ráközelít a kamera arra a bizonyos kis távolságra, ezután a dolgunk a jobb analog karral jól levilágítani és lepuffantani. Sokszor fogunk olyan helyzetbe kerülni, mikor több gyilkos vesz körbe. Valószínű, hogy mindegyiket nem fogjuk tudni az elemlámpánkkal leblokkolni, ezért vannak az ilyen helyzetekre a vakító gránátok vagy a flare, melyeket az RB-vel tudunk eldobni. Ezekkel akár az összeset megállíthatjuk, majd mindet jól elintézhetünk. A B-vel tárgyakat vehetünk fel, az A-val ugrani tudunk, az Y-nal pedig elemlámpánkat tudjuk újratölteni. Lesznek hosszabb távok, amiket nem gyalog kell megtenni, hanem járművel. Na ez az, amit nagyon nem találtak el a készítők: az autók irányítása nagyon rossz lett. Alig akarnak kanyarodni, de van olyan is, mikor hirtelen csak úgy magától tesz 90°-os fordulatot. Ezen fejleszthettek volna még. Irányítani a szokásos módon tudjuk: B-vel ki/be szállunk, RT a gáz, LT a fék és a tolatás. Utunk egy percre sem lesz unalmas, mindig történni fog valami. Attól féltem hogy a játék átmegy őrült hentbe, de hál istennek szó sincs ilyemiről.

A történetet sorozatként mutatják be nekünk, minden fejezet végezetével egy szép muzsika zárja le az aktuális részt, a következő pálya elején pedig bemutatja mi történt az előző epizódban. Fura, hisz épp pár perccel korábban futottunk át rajta, de még így is nagyon hangulatos tud lenni. Pláne, hogy az Alan Wake a jó sorozatokhoz hasonlóan mindig pont a legrosszabbkor zárja le az épp aktuális epizódot, így tehát a játékot nem lehet megunni. A történetet cirka 8-10 óra alatt be lehet fejezni, amit befejezve úgy érezzük, még egyszer végig kell rajta szaladnunk.

Habár a játék leginkább sötétben játszódik, vannak azért nappali pályák is. Ilyenkor láthatjuk azt, hogy a készítők mennyire odafigyeltek minden egyes részletre. Mintha ott lennél az erdőben, annyira szépen ki van dolgozva, ahogy a tiszta eget hirtelen sötét felhők lepik el, szóval tényleg a látvány gyönyörű. Sajnos ezt nem mondhatjuk el a karakterek arcáról, azon még lehetett volna csiszolni. Ezek mellett a hangok is kiválóra vizsgáztak. Még nappal a madarak csicseregnek, addig este a kidőlő fák recsegnek, a fegyverek hangjai ténylegesen szétrobbantják a dobhártyánkat, ahogy a rejtéjes hangok az erdőben susognak nekünk tényleg feláll a szőr a hátunkon!

Megérte várni rá, sokkal jobb lett mint azt gondoltam. A történet zseniális, látszik rajta, hogy a Remedy-s srácok nagy Stephen King rajongók, a táj gyönyörű, a hangulat kiváló. A játék csak a történetet meséli el nekünk, nincs semmiféle extra mód, ugyanis a készítők szerint nem illett volna a történetbe még egy szereplő. Kár, mert a pénzünkért csak egy 8-10 órás történetet kapunk, igaz ez a kétszerese is lehet a megkeresendő tárgyaktól.


 

Ami jó:Ami nem:
Kiváló történet.Az autók irányítása
Fantasztikus zenék, hangok, lebilincselő hangulat.Az arcok lehetnének kidolgozottabbak is.
Sok felfedezhető tárgy.A kampányon kívül nincs benne semmi extra.

 

9/10

Ocskay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xboxpit.blog.hu/api/trackback/id/tr272023315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wax. · http://ovgt.blog.hu/ 2010.05.28. 18:48:47

Jó teszt lett grat.Szeretem az írásaitokat:D
süti beállítások módosítása